tiistai 11. syyskuuta 2012

Ikeassa käynnin maailmanennätys

Vaimon Palkalla eläessä on aikaa sisustaa.

Oletko koskaan käynyt Ikeassa? 

Ikea Berlin-Lichtenberg. Näitä on Berliinissä neljä.


Kuten olen useasti maininnut, muutimme Berliiniin hyvin kevein katamuksin. Pääosin muuttokuorman keveys johtuu siitä, että vuokraamamme asunnot ovat kalustettuja. Ensimmäinen asuntomme oli kalustettu tyylikkäästi suomalaiseen makuun sopivaksi. Asunnon rakenteellisista ominaisuuksista johtuvaa paria oudompaa ratkaisua lukuunottamatta asunto oli hyvinkin suomalainen. Ja kodikas.

Kaksi viikkoa sitten muutimme taas. Nykyinen asuntomme on remontoitu alle vuosi sitten ja mm. keittiö huokuu uutuuttaan. Minusta ja induktioliedestä on tullut jo ylimmät ystävät. Lieden nopeus ja helppous tekivät minuun vaikutuksen ensikokkaamalta.

Sisustuksen suhteen tässä asunnossa on suomalaisittain katsottuna muutamia sangen mielenkiintoisia ratkaisuja. Esimerkiksi vaatekaappeja ei tunneta. Vaatteet ovat makuuhuoneessa laatikoissa sekä avoimella ripustustangolla. Keittiössäkään ei ole astiakaappeja, vaan astiat ovat avohyllyillä. Olohuoneessa ei ole verhoja. Ja missään (paitsi kylpyhuoneessa) ei ole mattoja.

Olohuoneen laminaattilattia yhdistettynä verhottomuuteen ja matottomuuteen tekevät siitä hieman kaikuvan. Asiaan piti saada muutos ja viikonloppuna kävimme Vaimon kanssa Ikeassa etsimässä mattoa. Sisustettujen olohuoneiden seassa haahuillessamme silmiin osui matto, joka teki vaikutuksen edullisuudellaan että värimaailmaan sopivuudellaan. Win-win. Ja ei kun hakemaan mattoa varastosta.

Muutkin olivat ihastuneet kirkkaan vihreisiin, pörröisiin ja ehkä ennen kaikkea 29 euron hintaisiin mattoihin ja näytekappaleen alta löytyi vain myydyistä matoista revittyä pakkausjätettä. Pettyneinä palasimme kotiin tutkimaan Ikean sivuja todetaksemme, että maton kotiinkuljetus maksaisi 9 euroa. Toimitusaika oli arvioitu seuraavaksi perjantaiksi. Toisaalta kotiin kuljetetun maton vastaanotto voisi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa päivän tai päivien kyttäystä kotona, mikä ei muuhun ohjelmaan sopisi. Liikkeestä mattoja pitäisi kuitenkin löytyä lisää jo heti maanantaina. Vaimon Palkalla eläessä ei rahaa tuhlata (varsinkin kun julkisiin on kuukausikortti), joten ei kun härkää sarvista ja maanantaina uudestaan Ikeaan.

Tällä kertaa olin varautunut Ikea-matkaan huolella. Tiesin mitä ja mistä varastosta olin hakemassa. Menomatkalla mietin, olisiko tavaratalokolossissa mahdollista oikaista. "Ainakaan koko yläkertaa ei tarvitsisi kiertää, sillä voisin lampsia sisääntulosta suoraan ravintolaan ja sieltä alakerran varastoon" ajattelin.

Teille, jotka ette ole käyneet Ikeassa varoituksen sana. Paikka on kuin huvipuistojen hullunkurinen talo. Sinne on suunniteltu yksi reitti, mikä kiertää koko hehtaarihallin kaksi kertaa. Kerran yläkerrassa, missä on sisustettuja esimerkkihuoneita ja kerran alakerrassa, missä on pikkutilpehööriä ja noutovarastot. Kerrosten väliin on suunniteltu pysähdys ravintolaan, missä myydään mm. lihapullia (täällä ne maksavat 4,95 €). Äkkiseltään voi näyttää siltä, että reitiltä ei ole edes mahdollista harhautua. Tämä on kuitenkin harhaluulo.

Se, kuinka tehokkaasti pystyin toimimaan yllätti itsenikin. Sisäänmennessä katsoin kelloa. 10:44. Ensin ravintolaan, sieltä alakertaan varastoon ja tihrustamaan uusia oikoreittejä.

Olin tyytyväinen jo siitä, että en joutunut kiertämään yläkertaa. Alakertaan saapuessani bongasin jo ensimmäisen oikoreitin. Kippo-osastolta suoraan matto-osastolle. Tyytyväisyyteni kasvoi. Mattoja oli varastossa! Matto kainaloon ja kohti kassoja. Muutaman kymmenen metrin jälkeen huomasin opasteen, jossa oli pienellä nuoli oikealle (valtaväylä meni suoraan) ja alla luki Ausgang. Oikealla oli ovi, josta pääsin oikasemaan suoraan pakettien noutovarastoon. Kyseisestä varastosta näkyi jo kassat, melkein maalissa. Itsepalvelukassan lisäksi vain yksi kassa oli käytössä ja siihen oli n. 10 henkilön jono. Jostain syystä täkäläiset pelkäävät näköjään itsepalvelukassaa, mikä mahdollisti minulle nopean läpipääsyn. Maksoin ostoksen ja lapsin ulos.

Katsoin kelloa. 10:52. Selvisin Ikeasta 8 minuutissa! Uskon tämän olevan uusi maailmanennätys ja henkireikä niille, jotka väkisin raahataan Ikeaan.

Lopputulos. Photobomber -mutteripannu on taas päässyt kuvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti