sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Joulumarkkinoilla

Vaimon Palkalla eläessä on aikaa käydä joulumarkkinoilla.

Neljän viikon päästä joulu on jo ohi. Mutta sitä ennen sen odottamisesta täytyy ottaa kaikki irti. Joulumarkkinoista oltiin kuultu paljon etukäteen ja eilen oli aika lähteä ottamaan selvää, mistä tässä kaikessa on kyse.

Kulturbrauerei: Lucia Weinachtsmarkt

Kävimme tarkastamassa kahdet joulumarkkinat, Kulturbrauerein perinteisemmät Lucia-joulumarkkinat sekä Alexanderplatzin läheisyydessä olevat, jotka osottautuivat enemmän joulutivoliksi.

Mitä joulumarkkinat sitten ovat? Kuvailisin, että joulumarkinat ovat jotain, missä ei jää nälkä eikä jano. Joka toisessa myyntikojussa myydään Glühweinia, täkäläistä näkemystä glögistä. Ruokaa on tarjolla enemmän kuin ehtii syödä ja pientä ostettavaa on laidasta laitaan. Myynnissä on mm. paahdettuja kastanjoita, erilaisia paahdettuja pähkinöitä, crêpeksiä, villapaitoja, sinappia, havukoristeita, koriste-esineitä...

Kulturbrauerein sisäänkäynti. Edustalla soi kitaramusiikki.

Kulturbrauerein markkinoilla oli "tavallisten" myyntikojujen lisäksi useammasta maasta myyntikojuja sekä Absintherei, koju missä myytiin absinttipaukkuja. Kojun pitäjä näytti ohimennessämme olevan juuri tutustumassa omaan valikoimaansa. Tarviihan sitä tietää mitä muille myy.

Markkinatunnelmaa

Pohjoismaat olivat hyvin esillä, pääsääntöisesti Suomi ja Ruotsi. Suomikojuissa myytiin oikeaa glögiä sekä hunajaa, ruotsalaiset luottivat selvästi enemmän hirvien vetovoimaan. Hirvipehmoleluja, paitoja, pipoja ja glögiä hirvimukista.

Glögi - Finnischer Glühwein.

Mukavana yksityiskohtana, taustamusiikkina Kulturbrauereissa soi suomalainen tango. Tunnelma oli leppoisa ja vaikka tungos oli paikoitellen kova, ei ihmisillä tuntunut olevan kiire minnekään. Itsekin tuli ostettua muutamia pieniä yllätyksiä joulun ajan Suomi-vierailulle.

Tonttu vartioi kojun katolla.

 

Wintertraum ums Alexa


Vähän erilaista joulumeininkiä edusti "Wintertraum ums Alexa". Alexanderplatzille näkyy kaksi suurta maailmanpyörää, joista toista lähdimme tutkimaan tarkemmin. Maailmanpyörän ympärille olikin ilmestynyt koko korttelin kokoinen joulutivoli. Täällä tungos oli vielä Kulturbrauereita suurempi ja tunnelmakin hieman toisenlainen.

Maailmanpyörä ja vauhtipyöritin.

Tivoli, tai huvipuisto, piti sisällään kaikki ne kauheimmat kieputtimet, mitä voit huvipuistolta odottaakin. Lisäksi esillä oli pelejä, joissa voit menettää kaikki rahasi, Glühweinia, tulista currywurstia, Glühweinia sekä perinteisiä huvipuistolaitteita. Laitteissa kieppuvien ihmisten kirkuminen ei välttämättä ole se joulunodotuksen perinteisin äänimaailma, mutta täälläkin tunnelma oli mukavan leppoisa.

Joulumarkkinat ovat kyllä maineensa arvoisia ja mikäli mahdollisuus on, kannattaa käydä katsomassa. Ja juoda yksi lämmin Glühwein.

3 kommenttia:

 1. Huippublogi =D Ihanaa miten sujuu elämä Vaimon Palkalla =D Mutta hei - löysin tänne etsiessäni tietoa jouluisesta Berliinistä. Olemme mieheni kanssa irtautumassa jouluksi kauas pois kotoa (niin, siis lähdemme pois Joulupukin kotikylästä etsimään onko joulua muualla kuin täällä Napapiirillä!). Nyt yritän löytää tietoa miten Berliinissä joulupyhät vaikuttavat aukioloihin? Eli mitä kaikkea muuta kuin joulutorit voisimme kokea ajalla 22-26.12? Jos ystävällisesti jaksat kertoa miten pyhät vaikuttavat ravintoloiden, nähtävyyksien yms aukiolohin. Kaikki muutkin vinkit ovat tervetulleita! :) Yst.terkuin jasminella82 ät gmail.com

  VastaaPoista
 2. Moikka, mukavaa jos blogista on ollut hyötyä.

  Berliinissä pyhäpäivinä (myös sunnuntaisin) kaupat ovat yleisestiottaen kiinni, mutta ravintolat ja muut nähtävyydet ovat auki yleensä tapauskohtaisesti.

  Berliinin sivuilta löysin tuollaisen PDF:n, missä on kerrottu joulunajan raamit aukioloille: http://www.berlin.de/imperia/md/content/sen-wirtschaft/ladenoeffnungszeiten/ladenoeffnung_jahreswechsel__2013_14.pdf?start&ts=1381493720&file=ladenoeffnung_jahreswechsel__2013_14.pdf

  Kannattaa varmaan tapauskohtaisesti kuitenkin tarkistaa lempinähtävyyden/museon/ravintolan aukiolot jo etukäteen joko netistä tai soittamalla, jottei tule pettymyksiä.

  VastaaPoista
 3. Jaha, linkki olikin hieman pidempi. Tässä vielä lyhennetty versio: http://tinyurl.com/qhzwz9c

  VastaaPoista