torstai 9. elokuuta 2012

Turistina Berliinissä (Osa 1)

Tarkoitus ei ole tehdä tästä blogista mitään Berliini -opasta, niitä on kyllä yllin kyllin. Tässä postauksessa käydään kuitenkin läpi ensimmäinen satsi asioita, mitä kanttaa tehdä Berliinissä. Minun mielestäni! Samankaltaisia postauksia on oletettavasti tulossa jatkossakin, jahka kaupunkiin tulee tutustuttua paremmin.

Fernsehturm Alexanderplatzilla

http://www.tv-turm.de/en/

Televisiotorni rakennettiin aikoinaan Itä-Saksan taidonnäytteeksi. Kyseinen torni näkyy miltei koko Berliinin alueella ja on kieltämättä varsin mahtipontinen rakennus.

TV-torni. Näkyy miltei joka puolella Berliiniä.


Nykyisellään tornin diskopallo-osassa toimii ravintola, jossa on pyörivä lattia. Itse aiemmin luulin, että koko diskopallon näköinen osuus pyörii ja sitä tuli tuijotettua ihan jonkin aikaa... Maisemat ovat hyvät ja alustan pyörimisen johdosta kattavat. Ulos löytäminen saattaa olla kuitenkin hankalaa, tarjoilijoiden olon helpottamiseksi pöydät ovat numeroituja.

Näkymä pöydästä on huima.


Ravintola on hintava, lisäksi ylösmeno maksaa. Käymisen arvoinen paikka kuitenkin. Suosittelen käymään aamupalalla ja menemään ajoissa, näin pääset huokeasti ja vähällä jonottamisella.

Stasin kuulusteluvankila

http://en.stiftung-hsh.de 

Berliinin laitamilla sijaitsee entinen Stasin kuulusteluvankila. Vankila on muutettu kiertokäyntikohteeksi ja paikkoihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joita pitää entiset vangit!

Tähän tutustumista suosittelen lämpimästi nyt vielä kun entiset vangit pitävät kierroksia. Pääsääntöisesti kierrokset ovat saksaksi, mutta myös englanninkielisiä kierroksia löytyy. Kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä ainakin englanninkieliset kierrokset ovat yleensä täyteen bookattuja.

Kuulusteluhuone. Jokaisella vangilla oli omansa.
Kyseisessä vankilassa on kuvattu myös kohtauksia suosittuun The Lives of Others -elokuvaan.

Sunnuntainen kirpputori Mauerparkissa

http://www.mauerparkmarkt.de/

Iso kirpputori Prentzlauer Bergin kaupunginosassa. Tavaraa on myynnissä ihan laidasta laitaan. Jos tarvitset jotain käyttöesinettä, se luultavasti löytyy täältä. Jos kojujen välissä haahuilu tekee nälkäiseksi on torilla myös ruoanmyyntikojuja. Täällä söin elämäni ensimmäisen (ja kieltämättä erittäin hyvän) kasvisrullakebabin).

Kirpputorilla on todella kova tungos, joten kannattaa varautua hitaaseen liikkumiseen. Paikalta voi kuitenkin tehdä löytöjä edulliseen hitaan. Joistain lähteistä on tosin tullut luettua, että nykyisellään Mauerparkin hintataso on berliiniläisittäin kallis.

Kirpputorin ulkopuolella on amfiteatteri, jossa ilmeisesti joka sunnuntai ainakin noin kahdelta on esitys. Esitys on kahden ihmisen voimin pystyyn laitettu, mutta hauskasti toteutettu. Se sisältää akrobatiaa ja sitä suomalaisten inhoamaa osallistuvaa teatteria. Itse yritin naamioitua kameran taakse, jottei nalli napsahtaisi... Osan esiintyjän yleisöstä raahaamista henkilöistä epäilen kuitenkin olleen sovittuja. Jos eksyy Mauerparkin kirpputorille, kannattaa varata kolme varttia ja katsoa esitys.

Esiintyminen sisälti aika paljon akrobatiaa.


Jules Verne -ravintola

http://www.jules-verne-berlin.de/

Jo ensimmäisellä käynnillä Berliinissä poikkesimme puolittain vahingossa Jules Verne -nimiseen ravintolaan aivan Kurfürsterdamin turistikadun lähettyvillä. Kyseinen ravintola vaikuttaa olevan paikallisten suosiossa ja heti Berliiniin saapumisen jälkeen piti käydä tarkistamassa oliko ravintola paikallaan. Ja olihan se!

Henkilökunta on ystävällistä ja ravintolan sijainti on rauhallisella paikalla. Meidän kantaruokapaikka. Ruoka on hyvää, annokset ovat riittäviä ja tunnelma on mukava. Kannattaa käydä ainakin kerran.

Kävelykierros Berliinin pelipaikoilla

http://www.newberlintours.com/daily-tours/free-tour.html

SANDEMANs New Europe järjestää "ilmaisia" kävelykierroksia useassa euroopan kaupungissa. Yllätys yllätys, niin myös Berliinissä. Kävelykierrokselle varataan paikat netistä, mutta osallistuminen ei maksa mitään. Osallistuminen maksetaan oppaalle kierroksen jälkeen, jos tuntuu että kierros oli maksamisen arvoinen.

Kierros oli erittäin hyvä. Lähtö tapahtui Brandenburgin portilta ja siitä matkattiin eteenpäin tutustuen  Berliinin historiallisesti (sekä myös nykyisesti) merkittävimpiin rakennuksiin ja paikkoihin. Itä-Aasian kulttuuria opiskellut Britti saattaa alkuun kuulostaa hieman eksoottiselta valinnalta oppaaksi kertomaan Berliinin historiasta, mutta oppaamme oli selvästi perehtynyt aiheeseen kunnolla.

Opas. Epäilemme hänen karanneen Hobitti -elokuvan kuvauksista.


"Ilmainen" kävelykierros kestää n. 3 tuntia ja sisältää yhden tauon. Kyseinen organisaatio järjestää myös muita (maksullisia) kierroksia.


Berliinin päärautatieasema (Berlin Hauptbahnhof)

Ei varsinaisesti mikään turistivetonaula, mutta mielestäni näkemisen arvoinen paikka. Jos olet (diplomi) insinööri, tykkäät logistiikasta tai junista, olet joskus pelannut Transport Tycoonia tai sinulla on silmää arkkitehtuurille, kannattaa käydä piipahtamassa.

Ylimpään kerrokseen saapuu junia. Samoin alimpaan.

Junia saapuu ja lähtee useampaan kerrokseen. Koko laitos sisältää perus matkainffojen ja lippujenostopaikkojen lisäksi pikaruokaloita, ei-niin-pikaruokaloita, kauppoja ja muita tavaraliikkeitä. Mainittakoon myös, että asemalla on myös sunnuntaisin auki oleva ruokakauppa (meidän lähi-Edeka, ilmoittaa edellisenä perjantaina, onko se sunnuntaina auki...).

Ravintoloissa on paikalliseen hintatasoon verrattuna huomattavasti korkeammat hinnat ja kovasti tungosta. Silti, näkemisen arvoinen paikka.


Suunnistusvinkki Berliinissä

Suunnistaminen tuottaa meillä välillä mielipiteiden vaihtoa. Siinä missä minä olen lähdössä oikealle, vaimo haluaa lähteä vasemmalle. Täytyy tunnustaa, että minulla on kyllä kohtuu huono suuntavaisto, varsinkin kun matkaan yhdistää metrolla ajelun, jolloin ilmansuunnat menevät vielä enemmän sekaisin.

Berliinissä suunnistaminen on kuitenkin helppoa. Jotta tämä onnistuu, sinulla tarvitsee olla kartta. Tämän jälkeen
  1. Selvitä millä kadulla olet. Kadut ovat täällä merkitty hyvin, ainakin joka korttelin kulmasta näkyy mikä katu menee mihinkin suuntaan.
  2. Katso missä on Fernsehturm.
  3. Etsi kartasta katu jolla olet ja käännä kartassa oleva Alexanderplatz televisiotornin suuntaan.
  4. Olet kartalla.
  5. Lähde kulkemaan oikeaan suuntaan.
Frankfurter Tor. Kyseisessä risteyksessä on käytetty em. suunnistusvinkkiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti